Ni Hao! Hoe communiceer ik met anderstaligen?

Wanneer je nieuwe contacten legt met mensen uit andere culturen, is het altijd belangrijk dat je deze ook respecteert. De meeste klanten en bedrijven zullen het ook enorm waarderen wanneer je een beetje onderzoek doet naar de culturele achtergrond van een bedrijf. Op deze manier kun je ook de band met jouw potentiële klanten versterken, maar zorg je er ook voor dat je je aan de etiquette houdt en niet iemand onbedoeld beledigt.

Daarom hebben we een aantal gebruiken en tips op een rijtje gezet, waar je op kunt letten wanneer je zaken doet met een van de volgende landen:

  • In China is het zeer gebruikelijk om op tijd te komen. Chinezen staan ook bekent om hun punctualiteit en zien het als een belediging wanneer iemand te laat komt. Daarnaast is hiërarchie in een bedrijf erg belangrijk. Vandaar dat het maken van beslissingen en het sluiten van deals soms wat langer kan duren.  De Chinezen zullen namelijk alles via de juiste hiërarchie doorsturen en laten beoordelen.
  • In Duitsland is het gebruikelijk om iedereen een hand te geven bij een kennismaking, dus niet alleen de persoon waarmee je in gesprek bent. Let er wel op dat je eerst degene met de hoogste rang een hand geeft. Ook staan de Duitsers erg bekend om hun punctualiteit.
  • In India geeft men over het algemeen geen hand, maar begroet men elkaar door te buigen en ‘namaste’ te zeggen. Probeer niet te direct en zakelijk te zijn wanneer je in India zaken doet. Indiërs houden het over het algemeen wat luchtiger.
  • In Spanje is het gebruikelijk om veel tijd te investeren in de zakelijke relatie. Verder worden ook relatiegeschenken zeer gewaardeerd. Anders dan in China en Duitsland zijn Spanjaarden wat minder punctueel, maar dat betekent absoluut niet dat je dat zelf niet hoeft te zijn. Verder is het goed om te weten dat de meeste Spanjaarden niet of niet erg gpoed zijn  in het leren van andere tale. Vandaar dat je bijna altijd in het Spaans dient te communiceren of voor een tolk dient te zorgen.

 

Tot slot is het altijd handig om een begroeting vooraf in de taal van jouw zakenpartner voor te bereiden en je formeel te kleden. Dit betekent over het algemeen voor de heren een pak en voor de dames een pak of rok.

7 veelvoorkomende communicatiefouten