Misschien herken je weleens op het werk dat je steeds vaker conversaties hoort in de Duitse taal die jouw collega’s aan het voeren zijn. Je kunt redelijk Duits spreken maar dat zijn eigenlijk de standaard conversaties. Je kunt je redden op vakantie en je kunt een kort telefoongesprek volgen. Maar zodra het over andere onderwerpen gaat als vakantie wordt het lastiger. Neem als voorbeeld e-mailen. Het is niet alleen dat je moet kunnen lezen, maar je moet ook kunnen samenvatten, kunnen reageren op een professionele manier, en een goede boodschap doorgeven. Je zit daardoor niet lekker in je vel en ziet soms op tegen bepaalde werkzaamheden. En daar wil je gewoon vanaf!

DE MODULES

Onze modules zijn opgebouwd in verschillende onderwerpen. In de modules zijn schrijf, spreek, lees en grammaticaopdrachten verwerkt. Ook is er bij elke module een stukje cultuur verwerkt. Zo leer je de normen en waarden van je Duitse collega’s kennen. Je kunt drie modules kiezen, daarnaast krijg je nog standaard de module grammatica erbij. Bij het begin van elke module is er informatie die je eerst moet inlezen zodat we meteen efficiënt aan de slag kunnen.

CURSUSNIVEAU

Deze cursus wordt gegeven op B1 niveau, dat houdt in dat je de belangrijkste punten uit een standaardtekst kunt halen. Je kunt je redden in situaties tijdens het reizen in de landen waar veel Duits wordt gesproken. Je kunt een eenvoudige lopende tekst schrijven over onderwerpen die jouw vertrouwd zijn. Vervolgens kun je ook een beschrijving geven van ervaringen en gebeurtenissen, dromen, verwachtingen en het geven van je mening. Vind je het het lastig om te bepalen in welk niveau je zit? Neem contact op met ons en onze docente gaat samen met jou kijken welk niveau bij jou past als het gaat om de Duitse taal.

 

Meer informatie

 

Aan het einde van de cursus beheers je het spreken, schrijven en lezen met de benodigde grammatica. Je kunt met meer vertrouwen reageren op mailtjes, notities doorgeven en een telefoongesprek met een goed gevoel afsluiten.

BEKIJK HIER DE ONDERWERPEN VAN ONZE MODULES

E-mails schrijven

In dit hoofdstuk maak je kennis met het bijhouden van vocabulaire, het schrijven van (zakelijke) e-mails, de grammatica en de eerste van verschillende soorten leesteksten. Bij het onderdeel grammatica behandelen we de gewone tegenwoordige tijd en de duurvorm. Daarnaast behandelen we ook wat van de culturele achtergrond van de Duitsers.

Solliciteren

Deze module gaat over werk en arbeidsvoorwaarden. Het schrijven van een sollicitatiebrief komt aan de orde en diverse leesteksten. We besteden ook nog aandacht aan het loonstrookje. Daarnaast behandelen we ook wat van de culturele achtergrond van de Duitsers

Het schrijven van een memo en een notitie

Deze module gaat over de bedrijfsstructuur. Het schrijven van een memo en een notitie komt aan de orde en bij de leestekst kijken we naar een zogenaamde ‘gatentekst’ over het beoordelen van de raad van bestuur van een bedrijf.

Schrijven en beantwoorden van klachtbrieven

In deze module komen klachten en klachtafhandeling aan de orde. Vervolgens het onderdeel zakelijke brieven met het schrijven en beantwoorden van klachtbrieven. Daarnaast behandelen we ook weer een leesttekst en bij het onderdeel grammatica kijken we naar de hoeveelheidswoorden en herhalen we de toekomende tijden. Ten slotte lezen we een kranten artikel over een manier van klachtafhandeling in de horeca.

Onderhandelen

In deze module bespreken we de kunst van het succesvol onderhandelen. Bij het onderdeel schrijfvaardigheid bespreken we het schrijven van een samenvatting en ook in dit hoofdstuk behandelen we een leestekst. Bij grammatica bespreken we de speciale vormen van grammatica die betrekking hebben op onderhandelingen en behandelen we de toekomende tijden.

Presenteren

In deze module bespreken we presentaties. Suggesties voor het houden van presentaties komen aan de orde, inclusief het maken van een goede powerpointpresentatie . Er wordt natuurlijk ook weer een leestekst behandeld en bij de grammatica gaan we in op de voorwaardelijke zinnen, die natuurlijk weer goed aansluiten bij het thema.

Het verkopen/promoten van jezelf en jouw ideeën

In deze module bespreken we het promoten van jezelf en/of je ideeën. Het verschil tussen ‘soft sell’ en ‘hard sell’ komt aan de orde en bij het onderdeel schrijfvaardigheid bespreken we het schrijven van een voorstel. Bij de grammatica behandelen we de voorzetsels. Ten slotte besteden we nog wat aandacht aan de politieke situatie in Duitsland.

CV Schrijven

In deze module gaat het over Educatie & werk en daarin zullen we onder andere teksten behandelen die over het schrijven van een CV gaan en zullen we ook gaan oefenen met het schrijven van een CV. Verder zullen we ook enkele grammaticadelen behandelen.